We hoeven je vast niet meer te vertellen dat als je een stageplaats of baan zoekt, netwerken een must is. Daarvoor hebben we experts in huis. Dries Hendrickx is co-founder & Chief Handshaking Officer bij Conversation Starter. Een start-up die mensen helpt met netwerken. Dries is een ervaren communicatie- en PR-expert die weet hoe je het beste uit je gesprekken haalt.
Hoe verliep jouw zoektocht naar een stage?
Ik heb via school een lijst gekregen van bedrijven waar ik stage kon lopen binnen mijn afstudeerrichting, Communicatiemanagement en Public Relations. Zo ben ik bij een PR-bureau terechtgekomen.
Mijn stage was een eyeopener. Ik leerde veel en werkte met fijne klanten en projecten. Alleen kreeg ik niet de voldoening die ik zocht bij een eerste job. Ik kreeg meer energie van sommige projecten dan van anderen, waardoor ik niet alle klanten dezelfde 110% inzet gaf. Een agency-leven paste dus niet in mijn ideale carrièrepad. Jammer, na een studie van drie jaar. Eigenlijk zou je in je eerste jaar een korte stage moeten lopen, of ten minste mensen uit de sector interviewen om goed te weten wat je wel, of vooral niet wil. Ik weet nog dat mijn oma vroeg “Wat kun je nu doen met je diploma?” Ik kon er eigenlijk niet op antwoorden, dat was ook een teken aan de wand (lacht).
Wat doet Conversation Starter?
We maken software om mensen te helpen netwerken in business events. Je kent dat gevoel wel: je staat in een conferentie en kent niemand. Dat kan best overweldigend zijn om ergens bij te gaan staan. We hebben een soort Tinderplatform gemaakt, specifiek voor zakelijke events. Je kan op voorhand zien wie er rondloopt op dat event en kan dus afspraken aanvragen met mensen waarvan je denkt een gesprek te kunnen hebben. Zo helpen we mensen met netwerken.
Hoe ben je bij Conversation Starter terechtgekomen?
Ik heb als student bij Pepperminds gewerkt. Via dat netwerk ben ik aan de praat geraakt met mensen die al iets verder stonden. We hebben zo een netwerk opgebouwd. Ik ben in contact gekomen met een recruiter en hij vroeg me of ik op zoek was naar een nieuwe job. Hij kende toevallig iemand die zocht naar een sales- en marketing verantwoordelijke en zo heb ik dankzij mijn netwerk mijn droomjob gekregen bij Conversation Starter.
Waarom noem je jezelf de Chief Handshaking Officer?
Ik ben in 2016 bij Conversation Starter beginnen werken als sales- en marketing verantwoordelijke. Als je een e-mail stuurt of een kennismakingsgesprek start, denken mensen meteen dat je iets probeert te verkopen. Dan reageren ze ook niet op die e-mail. Ik dacht: ik ga een toffe functietitel verzinnen, want ik werk voor een start-up en dat mag. Ik ga naar veel evenementen en ik schud veel handjes. Ik ga mezelf dus de Chief Handshaking Officer noemen (lacht).
Wat is netwerken?
Netwerken is nieuwe mensen leren kennen. De fout dat veel mensen maken is, proberen om daar direct een soort van transactionele resultaten mee te halen. Mensen stellen meteen de vraag “Wat doe je?” en als dat niet aanslaat op hun leefwereld gaan ze weg.
Het is een kunst om mensen met weinig gemeenschappelijke interesses aan de praat te krijgen en ze uitdagingen te laten delen. Op die manier leg je de basis voor betere relaties in de toekomst.
Welke uitdagingen heb je als je gaat netwerken?
Het is altijd een uitdaging om naar mensen toe te stappen, maar wees nieuwsgierig naar hun uitdagingen en wat ze graag doen in hun job en naast hun job. Zorg dat het een leuk gesprek wordt waardoor je veel te weten komt over die persoon. Dit is de sleutel tot een goed gesprek. Iedereen vertelt graag iets over zichzelf. Als je ervoor zorgt dat mensen over zichzelf kunnen praten dan vinden ze je leuk. Zo kom je ook te weten wat die uitdagingen zijn.
Waarom wordt netwerken niet als vak gegeven op school?
Ik stel me zoveel vragen daarover. Stel je gaat alleen wonen, hoe berekenen je hoeveel je nodig hebt per maand? Dat wordt ook niet gegeven. De concrete tastbare levenszaken worden niet gegeven op school. Het is hetzelfde met netwerken. De elementaire levensvaardigheden worden niet gegeven. Frustrerend.
Online netwerken of fysiek netwerken?
Beide formats hebben hun voor- en nadelen. In-person mensen ontmoeten, schept sneller een sterkere band. Je bent hier wel natuurlijk afhankelijk van wie er ook naar een event gaat. De echte innovators zijn niet altijd de mensen die naar een netwerkavond gaan op een doordeweekse donderdag. Die mensen nemen dan wel gemakkelijker deel aan online netwerkevents. Ze kunnen dan snel inloggen en laagdrempelig even babbelen met relevante mensen, en verliezen geen tijd met zich te verplaatsen. Het online netwerken maakt het allemaal veel laagdrempeliger waardoor je een grotere diversiteit aan mensen ontmoet. Voor de organizer is een online event vaak goedkoper omdat je geen zaal en catering moet voorzien.
Een anekdote uit een netwerkevent?
Ik heb iets redelijk bruut meegemaakt (lacht).
Oei.
Het was op een evenement en we kwamen een redelijk bekende Vlaming tegen, maar ik mag niet zeggen wie. Die persoon komt erbij staan en vraagt “wie zijn jullie?” En die dacht: niet interessant dus en ging gewoon naar een ander groepje. Uiteindelijk is dat een beetje jammer. Wanneer je niet langer nieuwsgierig bent, is het moment dat je stopt met het leren van dingen. Als je stopt met leren, ga je achteruit.
Comments