Yassine Boubout is one of a kind. Als jurist en activist is hij in België vooral bekend om zijn strijd tegen politiegeweld en etnische profilering. Zijn doorzettingsvermogen bracht hem tot bij de Verenigde Naties. Yassine weet dankzij zijn ervaringen in New York en Zuid-Soedan hoe hij kansen moet grijpen.
Je werkt op dit moment in Zuid-Soedan. Wat doe je precies?
Ik werk hier voor Artsen Zonder Grenzen als vertegenwoordiger van de juridische dienst. Ik zal hier minstens nog één jaar werken.
Je hebt voordien voor de Verenigde Naties in New York gewerkt. Hoe was die ervaring?
Ik ga hier een kleine nuance maken. Ik heb voor de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties gewerkt. Het was echt een leerrijke ervaring, maar vooral een interessant traject. Mijn werk ging voornamelijk over mensenrechten.
Heb je daarvoor stage gelopen? Zo ja, hoe was je zoektocht naar een stage?
Ik heb een vorm van stage gedaan tijdens mijn studies rechten. Ik kon er toen doctoraat studenten helpen.
En hoe ben je in New York beland?
Een vriend van mij wist dat ik op zoek was naar een job. Hij vertelde me toen dat er een stageplek was die ik misschien interessant zou vinden en dat ik het kon proberen. Waarom niet? Dacht ik toen. Ik had niets te verliezen en door de juiste mensen te ontmoeten ben ik in New York beland bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties.
In 2018 startte je het Ken Uw Rechten-project, waarin je volwassenen en kansarme jongeren voorlichting gaf over hun rechten en plichten bij politiecontroles. Heb je het gevoel dat volwassenen en kansarme jongeren hun rechten en plichten niet kennen? Waarom?
Neen, in het algemeen kennen jongeren hun rechten en plichten niet terwijl we eigenlijk geacht worden deze te kennen. Als je iets verkeerd doet en je verschijnt voor de rechter dan wordt er verwacht dat je effectief weet wat je doet. Het Ken Uw Rechten-project hielp ook echt wel omdat we in gesprek gingen met jongeren en ze vervolgens ook wel wisten wat ze mochten en wat niet.
Veel studenten ervaren moeilijkheden bij het vinden van een stageplek en Amerikaanse ondernemer, Garry Vee, zei ooit, Interns, it’s not about you’re going to learn, it’s about who you’re going to meet. Wat denk je van zijn uitspraak?
Exact, ooit heeft een professor dit ook gezegd en dat is me ook wel bijgebleven. Veel studenten denken dat wanneer ze goede punten behalen hun carrière of toekomst verzekerd is. Alleen een 19 of 20 behalen is niet genoeg. Je moet ook zelf initiatief nemen of bepaalde zaken ondernemen om eruit te springen. Je bent namelijk niet die enige die gaat solliciteren voor een stage of job. Je moet je eigen geluk creëren. Ik zeg vooral altijd dat netwerken belangrijk is. Je moet echt netwerken. Hoe ga je nu te werk? Je gaat naar events die te maken hebben met je studies. Je gaat in gesprek met die mensen. Wees niet bang om mensen aan te spreken. Natuurlijk ga je niet van de eerste keer zeggen dat je een job wil, want dan kom je hebberig over. Maar start een gesprek en je weet nooit wat er kan gebeuren. Wie weet herinnert die persoon zich nog wel aan je als er een opportuniteit is. Het is ook geluk hebben, maar stap op mensen af.
Je bent heel actief in de media. Wat zijn de communicatie-elementen die je strategisch sterk kunnen maken als stagiair in de gesprekken met potentiële werkgevers?
Ik ga mezelf een beetje tegenspreken (lacht). Wees actief op LinkedIn. LinkedIn is de plek waar je contacten kan leggen binnen je niche. Stel dat je architectuur studeert en je veel zoekopdrachten verricht rond architectuur, dan zal op een bepaald moment het algoritme van LinkedIn je mensen tonen die ook binnen die sector werken. En waarom spreek ik mezelf tegen nu? Dat is omdat ik LinkedIn niet graag gebruik. (Lacht)
Waarom?
Omdat ik het gevoel heb dat alles er wordt uitvergroot. Een simpel gesprek over plastic wordt afgebeeld als HET gesprek. Terwijl het gewoon iets banaals kan zijn.
Pas ook op met wat je op sociale media post. In mijn geval speelt dit in mijn voordeel omdat ik het gebruik als stem. Alles wat je online zet, blijft.
Zijn er bepaalde zaken waarvan je denkt dat het anders kan in ons onderwijssysteem, zeker wat betreft de stages?
Ja, absoluut. Die onbetaalde stages, dat kan eigenlijk niet. Dat is echt schandalig. Wie over weinig financiële middelen beschikt, heeft net altijd de mogelijkheid om een stage te volgen. Op die manier wordt je echt benadeeld. Er moet een systeem komen om stagiairs te vergoeden.
Ten tweede moeten scholen studenten beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.
Je hebt een heel sterk cv. Wat zijn tips die je jongeren kan geven als ze zich voorbereiden voor belangrijke sollicitatiegesprekken?
Kleine nuance (lacht), ik heb vooral heel veel geluk gehad in mijn leven. Als ik een tip zou geven aan jongeren: netwerken is belangrijk. Dit is iets wat we niet vaak leren op school. Maar zonder netwerk kom je jammer genoeg niet ver. Misschien triest om dat te zeggen, maar zo werkt het. Je moet ook het belang een studentenjob niet onderschatten. Als je al weet dat je als leider van een jeugdbeweging een betere uitgangspositie krijgt omdat je leiderschapskwaliteiten aantoont. Besef dan hoeveel voordeel je hebt als je een studentenjob vindt die past binnen je studies.
Ik haal twee leuke quotes aan van je die ik in de Standaard heb gelezen. “Ik ben gemaakt om een hoger doel te dienen.” Wat bedoel je precies?
Een hoger doel dienen betekent voor mij iets doen dat maatschappelijk belangrijk is. Ja, misschien moet ik daarvoor mijn leven op het spel zetten. Ik moet echter iets betekenen voor de wereld en voor de mensenrechten. Ik wil niet heel mijn leven werken om het doel van iemand anders te dienen. Ik wil zelf mijn steentje kunnen bijdragen voor de maatschappij.
“Ik heb het geluk gehad dat ik vroeg wist waar ik naartoe wilde.” Weten waar je naartoe wil in je leven, kan dat je zoektocht naar een stageplaats of job vergemakkelijken?
Ik krijg heel vaak berichten van studenten die me heel uitgebreide vragen stellen, maar zeker ook specifiek rond arbeid. Vaak komt het erop neer dat ze niet weten welke toekomst ze voor ogen hebben. Daar begint het. Voor mij is het belangrijk dat studenten in het tweede jaar van hun masteropleiding een studentenjob zoeken die aansluit bij hun richting. Volg je rechten? Zoek dan een studentenjob die daarmee te maken heeft. En zo creëer je ook een netwerk van mensen. Ik heb het geluk gehad dat ik van kleins af aan wist wat ik wilde doen. Stel jezelf de vraag wat wil ik doen binnen 5 jaar? En op die manier kun je gerichter zoeken en iets vinden dat bij je past.
Een werkgerelateerde anekdote van tijdens je stage, je job in Zuid-Soedan of bij de VN.
Ik herinner het me nog goed en het stoort me niet om te zeggen dat we het financieel niet breed hadden. Thuis keken we altijd tv via een satellietverbinding. De zender die altijd aanstond was Al Jazeera. Ik zag altijd de vergaderingen van de VN waar alle grote kopstukken rond de tafel zaten en beslissingen moesten nemen. Een paar jaar later zat ik zelf op die plek. Ik zat er naast een president. Ik had toen wel even het imposter syndrome gevoel. Wat doe ik hier? Ik besef hoeveel geluk ik heb gehad. Je kans soms iets heel hard willen, maar het niet verkrijgen. Geluk is voor mij dus een belangrijke factor.
Comments