top of page
glowandarise

Michaël Canoot: "Je bent het gemiddelde van de vijf personen waarmee je je het meest omringt"

Bijgewerkt op: 4 nov. 2023

Hij straalt rust uit, maar praat tegelijkertijd vol passie over politiek en communicatie. Het belangrijkste: geen vraag gaat hij uit de weg. Michaël Canoot is parlementair medewerker in het federaal parlement en heeft in het verleden op het kabinet van Veiligheid en Binnenlandse Zaken gewerkt. Hij houdt geen blad voor de mond en vertelt ons zijn geheimen om een succesvolle stage in de politiek te hebben.



Wat houdt je functie precies in?

Ik ben parlementair medewerker voor Jan Briers, federaal parlementslid en ere-gouverneur van Oost-Vlaanderen. Ik ondersteun Jan op alle mogelijke manieren. Het gaat van het voorbereiden van parlementaire vragen tot het voeren van zijn communicatie. Ik help hem ook met zijn administratieve taken, en ook inhoudelijk werk ga ik niet uit de weg. Mijn job is dus enorm veelzijdig en dat zorgt ervoor dat elke dag er anders uitziet en ik mijn werk zo graag doe.

Je hebt ook voor toenmalige minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem gewerkt als kabinetsmedewerker. Welke communicatie eigenschappen zijn belangrijk als je als stagiair aan de slag wil gaan in de politieke wereld?

Netwerken is van essentieel belang. Zonder een goed netwerk zou ik nu niet op deze plek zitten. Sluit je aan bij een lokale afdeling en durf actie te ondernemen. Het is toegestaan om fouten te maken, maar zorg er vooral voor dat de mensen je leren kennen.
Discretie is eveneens cruciaal: horen, zien en zwijgen. In de politiek, maar evengoed in andere jobs, kom je vaak in aanraking met vertrouwelijke informatie. Het is van groot belang dat je hier discreet mee omgaat. Je werkgever vertrouwt je door jou aan te nemen, schaad dat vertrouwen niet. Respecteer dit en handel discreet bij het horen van gesprekken of het ontvangen van documenten.


Heb je stagegelopen?

Mijn stage was in dat opzicht echt bijzonder. Toen ik twintig jaar was, kreeg ik de kans aangeboden om aan de slag te gaan op het kabinet van Buitenlandse Handel, en dat terwijl ik nog volop aan het studeren was. Ik heb sindsdien mijn studies altijd gecombineerd met werk, en uiteindelijk heb ik ook daar mijn stage gelopen. Het was een uitdagende periode waarin ik mijn tijd goed moest beheren, maar het heeft me geleerd om efficiënt te multitasken en mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Ik zou het iedereen aanraden.

Wat kan er volgens jou anders op vlak van onderwijs, vooral op vlak van stages?

Onlangs zag ik een voorstel passeren dat stages niet langer onbetaald zouden mogen zijn. Ik ben daar ontzettend enthousiast over. Laten we daar even bij stilstaan. Studenten worden verwacht gedurende een bepaald aantal weken of maanden fulltime te werken bij een bedrijf of organisatie. Maar vaak gebeurt dit zonder enige vorm van vergoeding, en staan er weinig andere vormen van erkenning en waardering tegenover. In de praktijk zien we helaas dat sommige bedrijven of organisaties misbruik maken van dit systeem. Als we ervoor zorgen dat er altijd een zekere vergoeding tegenover staat, ben ik ervan overtuigd dat we dit misbruik kunnen tegengaan.

Hoe belangrijk is je dichte kring?

Je bent het gemiddelde van de vijf personen waarmee je je het vaakst omringt. In dat opzicht is je dichte kring heel belangrijk. De mensen met wie je gezien wordt, beïnvloeden ook hoe andere mensen je percipiëren.


Je bent onlangs naar een driedaags congres van YEPP in Helsinki gegaan. Welke uitdagingen staan ons te wachten op Europees vlak?

Er zijn tal van uitdagingen, zeker op Europees niveau, die op de jeugd afkomen. Een concreet voorbeeld waar ik aan denk, is de huidige situatie in Oekraïne, die veel onzekerheid met zich meebrengt. Niemand kan met zekerheid vertellen dit verder zal evolueren en wat dan de mogelijke consequenties zullen zijn. Maar ook: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er over een paar jaar voldoende natuur overblijft voor het klimaat en onze leefomgeving?
Ik denk eveneens aan betaalbaar wonen. Je hebt vast al gemerkt dat het voor jongeren bijna onmogelijk is geworden om nog een betaalbare woning te vinden. Dat zijn zeker een aantal uitdagingen waarvan ik hoop om daar toch samen als Europa in de komende jaren antwoorden op te kunnen bieden. De jeugd verwacht dit.

Anekdote?

Er was een overleg waarbij ik rond de tafel zat met twee generaals, een Europese ambassadeur en dan nog een prins (lacht). Op het einde van de meeting zegt die ambassadeur tegen me: “Look, you're the future. We count on you.” Dat is me altijd bijgebleven. En die uitspraak is niet alleen van toepassing op mij, maar ik denk dat het een boodschap is die voor ons allemaal telt. Wij kunnen het verschil maken. Deze generatie. We hebben het inderdaad in handen.
0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page